У Геронтолошком центру Врбас обележен је Међународни дан старијих особа

Обележавање Међународног дана старијих особа подразумева велики број здравствено-промотивних активности у целом свету. Пре 75. година Генерална скупштина УН је усвојила Универзалну декларацију о људским правима. У складу са обележавањем  годишњице овог важног документа тема овогодишњег обележавања Међународног дана старијих особа је „поштовање људских права старијих особа као испуњење визије Универзалне декларације о људским правима кроз генерације“.

Посетом и учешћем у богатом културно-уметничком програму ученици гимназије „Жареко Зрењанин“ из Врбаса поделили су своје знање, таленат и љубав ка животу са корисницима Геронтолошког центра Врбас.

У поздравном говору старијим грађанима су овај важан дан честитале Тијана Алексић, заменица Председника општине Врбас, Јасна Бијелица, члан општинског већа за социјална питања, директорка Геронтолошког центра Врбас Радмила Мусић и Татјана Кажић, директорка гимназије „Жарко Зрењанин“.

Корисници и гости су кроз прозу, поезију и музику и стваралаштво прошлих, садашњих и нових генерација потврдили кроз сузу и осмех чињеницу да се свака наредна генерација ослања у свом животу на достигнућа претходне генерације.

Представници Омбудсмана у посети Геронтолошком центру

Дана 05.маја 2023.године  из канцеларије Покрајинске заштитнице грађана- Покрајински омбудсман  геронтолошки центар Врбас су посетиле саветнице Александра Богојевић и Јагода Вјештица са предавањем на тему Насиње над старима и упознавања корисника са својим радом.

Наши корисници, директорка установе Радмила Мусић и запослени у служби социјалне заштите су пажљиво саслушали гошће и учествовали у садржајном разговору на тему људских права и проблема насиља које старији грађани трпе.

Након представљања резултата истраживања канцеларије Покрајинског омбудсмана уследила је краћа дискусија на тему насиља и услуга социјалне заштите које смањују могућност ове немиле појаве.

С поштовањем,

Радмила Мусић

Вредна донација Немачке организације за међународну сарадњу GIZ Геронтолошком центру Врбас

У оквиру пројекта Немачко-српске развојне сарадње „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“ Немачка организација за међународну сарадњу GIZ је донирала Геронтолошком центру Врбас техничку и заштитну опрему у вредности од 610.000 РСД на основу  пројекта који  је поднет и одобрен у циљу одржавања континуитета пружања услуга и превазилажења последица пандемије вируса Ковид-19.
Радмила Мусић директорка Геронтолошког центра Врбас навела је да ће вредна техничка донација која подразумева употребу лаптоп и таблет рачунара, професионалне конференцијске камере, слушалица и квалитетног пројектора са платном унапредити свакодневни рад стручних радника са корисницима и олакшати процес едукације запослених који се у условима пандемије одвија на даљину. Ови модерни апарати ће се користити и за свакодневно све веће потребе комуникације корисника са породицом и пријатељима током трајања мера изолације у условима епидемије. Донација обухвата и постављање новог смарт телевизора у дневном боравку установе чиме ће се поправити квалитет живота корисника који у њој бораве.

Поклон деце ОШ „ П.П.Његош“

Да је пажња највећи поклон показала су деца ОШ „ П.П.Његош“ из Врбаса која су поводом славе Светог Саве коју прослављају обрадовали кориснике Геронтолошког центра Врбас са воћем неопходним за што боље здравље у време епидемије вируса ковид-19. Директорка Радмила  Мусић се у име запослених , корисника установе и у своје име захвалила на пажњи и лепим жељама и додала да се нада да ће капије установе ускоро бити отворене по завршетку епидемије ковид-19 па ће се дружење ученика ове школе са корисницима наставити као раније, кроз песму и причу.

Донација апотекарске установе

Поводом хуманог геста донације витамина из Апотекарске установе Врбас директорка Геронтолошког центра Врбас Радмила Мусић захвалила се директору апотеке Предрагу Аларгићу у име свих запослених и корисника који ће добити на коришћење ову преко потребну донацију у борби против вируса Covid-19.

Poseta i poklon iz Crédit Agricole Srbija banke

Ove nedelje obradovani smo posetom predstavnica filijale Crédit Agricole Srbija banke u Vrbasu. U želji da našim zaposlenima olakšaju brigu o korisnicima drage gošće su nam na poklon donele aparat za kafu uz pakovanje kapsula kvalitetne kafe. Direktorka ustanove Radmila Musić primila je poklon i zahvalila se na pažnji koju su zaposleni iz renomirane banke pokazale prema zaposlenima u Gerontološkom centru Vrbas. Ona je naglasila da je svaka podrška važna u vreme kada se još uvek borimo da zaštitimo korisnike od bolesti Covid-19 i poželela je uspešno poslovanje i dalju saradnju sa našom ustanovom.

Obeležen 8. mart u Gerontološkom centru Vrbas

8. marta Gerontološki centar Vrbas je posetio Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević sa saradnicima  Milanom  Glušcem zamenikom predsednika opštine  i Srdjanom Stanićem članom opštinskog veća. Oni su i ovom prilikom pokazali pažnju prema korisnicima ove ustanove i čestitali su svim ženama današnji praznik. Zbog primena mera zaštite u ustanovi koja je do sada uspešno sačuvala i vakcinisala sve korisnike od bolesti COVID – 19 u njihovo ime poklonjene prelepe ruže primila je direktorka Radmila Musić. Ona je zahvalila za ovu lepu pažnju i za dosadašnju podršku Predsednika opštine i opštinskog veća i podelila je prigodne poklone uz cvet korisnicama na smeštaju čime je obeležen Međunarodni Dan žena. Aktivisti MZ iz Kucure poklonili su ruže korisnicama na  smeštaju  u Domskom odeljenju u Kucuri.

IZVEŠTAJ O VAKCINACIJI u GC VRBAS 06.02.2021.godine

Dana 06.02.2021. godine u Gerontološkom centru Vrbas u objektu u Vrbasu i Domskom odeljenju u Kucuri izvršena je vakcinacija I revakcinacija 62 korisnika smeštaja i 2 zaposlena radnika.  Danas je vakcinisan  21 korisnik  sa sinofarm – kineskom  vakcinom (revakcinacija 27.02.2021.godine) I revakcinisan  41  korisnik smeštaja I 2 zaposlena radnika vakcinom pfizer protiv bolesti Covid-19 . Svi vakcinisani korisnici I njihovi staratelji su dali pismenu saglasnost. Vakcinaciju izvršilo medicinsko osoblje Doma zdravlja Vrbas uz prisustvo ekipe i vozila  SHMP  na parkingu ustanove. Svi vakcinisani I revakcinisani korisnici dobro podneli vakcinaciju, bez neželjenog dejstva, nalaze se  pod stalnim medicinskim nadzorom. Po rečima direktorke GC Vrbas Radmile Musić ovim je završena vakcinacija korisnika Gerontološkog centra Vrbas,s obzirom da je prva grupa korisnika vakcinisana 26.12.2020.godine ( revakcinisani 16.01.2021.god) ustanove koja od početka epidemije bolesti covid-19 nije imala pozitivnih korisnika niti preminulih od bolesti covid-19.

S poštovanjem,

Gerontološki centar Vrbas

Vakcinacija 16.1.2021

U subotu 16.01.2021 godine u Gerontološkom centru Vrbas u objektu u Vrbasu i Domskom odeljenju u Kucuri je izvršena vakcinacija 83 korisnika smeštaja I 7 zaposlenih radnika vakcinom pfizer protiv bolesti Covid-19, od toga broja prvi put je vakcinisano 43 korisnika I 2 zaposlena, a  revakcinisano je 40 korisnika I 5 zaposlenih koji su prvu dozu primili pre  tri nedelje tj. 26.12.2020.godine. Svi vakcinisani korisnici I njihovi staratelji su dali pismenu saglasnost. Vakcinaciju je izvršilo medicinsko osoblje Doma zdravlja Vrbas.

Извештај о вакцинисању

Извештај о вакцинисању у Геронтолошком центру Врбас

         Геронтолошки центар Врбас је друга установа за смештај корисника у АП Војводини где је дана 26. децембра 2020. године извршена вакцинација корисника смештаја вакцином Pfizer против вируса SARS-CoV-2. У Геронтолошком центру Врбас од почетка епидемије болести COVID-19 није било заражених корисника нити преминулих од болести COVID-19.

         По речима директора Геронтолошког центра Врбас, Радмиле Мусић, писмену сагласност, пристанак на вакцинацију дало је 95 корисника и старатеља , због коморбидитета и потврђених алергија на лекове вакцинисано је 40 корисника и 5 радника, другу дозу вакцине Pfizer против вируса SARS-CoV-2 ће примити кроз три недеље. Први је вакцинисан медицински техничар-физиотерапеут Виславски Владимир а од корисника смештаја Вукосављев Олга. Од 55 корисника који нису вакцинисани дана 26.12.2020.године 40 корисника смештаја није могло да се вакцинише јер је пре недељу дана извршена имунизација против упале плућа, вакцином pneumovax 23, по мишљењу епидемиолога из ИЗЈЗВ препоручени временски размак је месец дана.

        Вакцинацију је извршило медицинско особље Дома здравља Врбас.